Kunstroof Zandvoort

De Kunstroof was een spannend en interactief spel voor jongeren van 12 tot 18 jaar uit Zandvoort en omgeving. In deze real-life game gingen deelnemers individueel de strijd aan in een uitdagend kat-en-muisspel. Ze namen het op tegen elkaar én tegen vrijwilligers van Talenthouse en betrokken buurtbewoners, in een competitie vol strategie, snelheid en lef.

Het doel was niet alleen plezier maken, maar ook bewustwording creëren. Jongeren ervaarden van dichtbij hoe het voelt om op de vlucht te zijn en onder druk te moeten handelen. Ze merkten hoe stressvol het is om je te verstoppen of “weg te komen”, wat hen liet nadenken over de keuzes die mensen in zulke situaties maken. In plaats van een standaard uitje zoals gamen of naar de bioscoop gaan, bood dit project een unieke en leerzame ervaring in de buitenlucht. Jongeren trainden hun probleemoplossend vermogen, bleven fysiek actief en ontdekten meer over hun eigen omgeving. Ondertussen kwamen ze op een laagdrempelige manier in contact met positieve rolmodellen, wat bijdroeg aan vertrouwen en verbinding.

Organisatie en begeleiding

De Kunstroof was een initiatief van Joshua Pelupessy, student evenementenorganisatie aan het NOVA College. Onder begeleiding van Talenthouse ontwikkelde hij dit creatieve project speciaal voor jongeren. Voor Joshua was het niet alleen een kans om jongeren te bereiken, maar ook om zijn eigen talent als eventorganisator te laten zien en verder te ontwikkelen richting een toekomst in de evenementenwereld.

Safe zones, heler en hitte op je hielen

Er waren zes locaties (hotspots) verspreid rond de Korverhal en SV Zandvoort waar iets te “roven” viel. Deelnemers namen individueel deel aan het spel en droegen allemaal een opvallende witte jumpsuit. Hun missie: binnen 1 uur en 30 minuten zoveel mogelijk hotspots overvallen en kunstvoorwerpen “stelen” van de begeleiders.

De heler, die in het kantoor van de Korver Sporthal zat, was de plek waar deelnemers hun gestolen kunstvoorwerpen konden inwisselen voor nepgeld. Dit nepgeld diende als puntensysteem: de deelnemer met het meeste nepgeld aan het eind van het spel werd de winnaar.

De locatie van de heler had een zogenoemde safe zone, waar deelnemers tijdelijk beschermd waren tegen getikt worden. Buiten deze zones loerde gevaar: begeleiders patrouilleerden hun hotspot en beschermden deze actief. Wie werd gepakt, werd gemarkeerd met een stift en raakte al zijn kunstvoorwerpen kwijt. Bij drie keer getikt te zijn was het game over.

Het maximale bedrag dat een deelnemer kon verdienen was €1500 aan nepgeld. De waarde van de kunstvoorwerpen werd bepaald op basis van de afstand tot de startlocatie. Bij meerdere deelnemers met het maximale aantal punten werd eerst gekeken wie het minst vaak was gepakt. Was dat gelijk, dan bepaalde de snelheid de winnaar. De winnaar ontving een VVV-bon ter waarde van 40 euro.

Resultaat

De Kunstroof werd succesvol afgerond met 8 enthousiaste deelnemers en 5 fanatieke begeleiders (tikkers). De jongeren vonden het super uitdagend en fysiek zwaar, maar vooral “super lachen en spannend om steeds weg te rennen”. De combinatie van spel, beweging en betekenisvolle ontmoeting zorgde voor een unieke en onvergetelijke ervaring die zeker vraagt om herhaling.

Vorige
Vorige

Teaming Zandvoort

Volgende
Volgende

The Greatest Kids Show